Baklava met pistache!

Het allerlekkerste Turkse gebak. Wie zou dat nou niet zelf willen maken? Met dit eenvoudige recept is het in een handomdraai gemaakt en heb je genoeg baklava voor een gehele week of een feestje.

Wat heb je nodig?

 • 400 gr rietsuiker
 • halve limoen (limoensap)
 • 1 dopje vanille extract (of zakje vanille suiker)
 • 300 ml water
 • 1 pak yufkadeeg  
 • 150 gram fijngehakte pistache
 • 250 gram ongezouten grasboter
 • 2 volle eetlepels ghee
 • Kwastje om in te boteren
 • Grote ovenschaal
 • Pannetje voor de boter
 • Pannetje voor de suikersiroop

Je kan het beste als eerste beginnen met het maken van de siroop. Hiervoor doe je de suiker, limoen, vanillesuiker en water in een pannetje. Roer deze rustig door en breng het aan de kook. Laat het daarna zachtjes inkoken tot het een donkere suikerstroop is. Als je het op een laag vuurtje doet duurt het ongeveer 10 minuten. Zet daarna het vuur uit en laat het afkoelen. De siroop giet je als laatste over de baklava en moet afgekoeld zijn om dit te kunnen doen. Daarom maak je deze als eerste.

En dan nu het minst leuke gedeelte van het recept. Het maken van de pistache. Als je slim bent geweest heb je in een dure natuurwinkel pistache gekocht die al gepeld zijn. Heb je dit niet gedaan dan kan je net zoals ik altijd eerste alle pistache gaan pellen. Zijn ze allemaal gepeld dan haal je ze even door een keukenmachine zodat het fijngehakt is. Deze bewaar je tot we met de pistache aan de slag gaan.

Dan gaan we verder met de boter. Smelt de roomboter en de ghee in een pannetje tot het geheel gesmolten is. Zet het vuur uit en laat het een beetje afkoelen zodat je je vingers niet verbrand. Boter als eerste de schaal goed in met de boter. Nu kunnen we beginnen met de baklava!

De yufkadeeg vellen zijn heel groot. Ik knip ze door midden. De ene helft komt onder de nootjes en de andere helft er boven. Je begint met het eerste vel yufkadeeg. Deze leg je in de ovenschaal en besmeer het helemaal met boter, wees niet te zuinig met de boter er mag helemaal geen stukje yufkadeeg droog blijven. Herhaal deze stap tot de eerste helft yufkadeeg op is. Je legt dus telkens een nieuw vel erop en smeert dit in met boter.

We zijn al halverwege. Nog even doorzetten en dan kun je lekker genieten van je eigen gemaakte baklava. Het is handig om nu alvast de oven voor te verwarmen op 200 graden.

We gaan de pistache verdelen. Leg de pistache over het yufkadeeg en zorg ervoor dat het allemaal gelijk verdeeld is. Houdt aan de zijkant een centimeter vrij zodat de pistache niet kan aanbranden. Je kan in plaats van pistache ook andere nootjes gebruiken zoals walnoot of amandelen, maar pistache blijft mijn favoriet.

Nu boter je een vel yufkadeeg op een schoonvlak. Deze leg je omgedraaid (dus met de beboterde kant naar beneden) op de laag nootjes. Daarna maak je al het deeg op zoals je ook deed met de eerste helft. Het is normaal als je een klein beetje boter overhoudt. Deze kunnen we zo meteen nog over de baklava heen doen.

Als alle vellen deeg op zijn dan kan je met een scherp mes de baklava gaan snijden. Het beste is om vierkantjes van ongeveer 2 bij 2  cm te maken. Wees voorzichtig met snijden anders raakt het baklava los van elkaar. De overgebleven boter kun je over de baklava heen gieten.

Nu kan de baklava de oven in. Zet het voor 30 tot 40 minuten in de oven. Dit kan wat langer of korter zijn dat ligt aan de oven. Houdt er rekening mee dat de baklava klaar is als het een goudbruine kleur heeft gekregen.

Haal de baklava uit de oven en giet de siroop over de baklava. Nu is de baklava in principe klaar maar het is beter om het volledig te laten afkoelen. Ik laat het zelfs nog een nacht in de koelkast staan voor wij het hier thuis eten.

De baklava kan je afgedekt een week in de koelkast bewaren. Het is het lekkerste om het op kamer temperatuur te eten.

Eet smakelijk!

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *